Mijn lieve oma is afgelopen week overleden; ze is 94 jaar geworden. Een mooie leeftijd, maar ik dacht ‘die haalt de 100 wel!’

Als iemand 94 wordt, weet je dat het er een keer aan zit te komen. Al maakt dat het niet minder verdrietig natuurlijk. Ik ben, euh was gek op mijn oma en ze was er altijd! Wat zal ik haar missen. Ze is begin december overleden, vlak voor Sinterklaas. Mijn jongens waren ook echt wel verdrietig om het overlijden, maar ja, we vieren toch wel Sinterklaas? En dat is dan toch lastig hè, vier je dan ‘gewoon’ Sinterklaas? Wat doe je met een feestdag als er iemand overlijdt?

Feest in tijden van rouw

Jaren geleden hadden we ook zoiets; mijn vader vierde zijn 40ste verjaardag. We hadden leuke aanplakbiljetten gemaakt met daarop dat mijn vader 40 jaar was geworden. En deze hadden wij de avond ervoor overal in de wijk opgehangen. En toen kwam de volgende ochtend het nieuws dat zijn oma was overleden… Ik weet niet meer precies wat we met zijn verjaardag hebben gedaan, maar de A4’tjes hebben we er vanaf gehaald. Dat voelde niet goed.

Of je een feestelijke gebeurtenis door wilt laten gaan, dat ligt natuurlijk helemaal aan de situatie en aan jezelf. Hoe dicht sta je bij de persoon die overleden is en hoe plotseling is hij of zij overleden? Het beste wat je kunt doen, is waar jij je goed bij voelt.

Wij vieren Sinterklaas altijd alleen met mijn moeder en we trekken lootjes met elkaar. We hebben dit wel door laten gaan, alles was regelt voor de begrafenis. Sowieso sta je er als schoondochter en kleindochter verder vanaf. Het was een gezellige avond, waarbij wij meer dan eens stil hebben gestaan bij mijn oma. Die trouwens hele goede Sinterklaasgedichten kon maken!

Rust zacht…